Üzüm pekmezi besin değeri açısından zengin bileşenlere sahiptir. İçeriğindeki demir, protein, lif, kalsiyum, potasyum yanı sıra A vitamini ve C vitamini üzüm pekmezinin neden yüzyıllardır ‘’sağlık kaynağı’’ olarak anıldığını açıklar. Doğal şeker kaynağı pekmez, kana hemen karıştığı için kış soğuklarında tüketilmesi faydalı olabilir. Enerji vermesi ve diğer birçok yararı ile yediden yetmişe herkesin günlük olarak tüketmesi gereken gıdalar arasındadır.
Üzüm Pekmezi Nasıl Tüketilir?
Üzüm pekmezi, kahvaltıda, ara öğünlerde tüketilebilir; tatlı tariflerine, bitki çaylarına ve diğer içeceklere ilave edilebilir. Gün boyu zinde hissetmek için üzüm pekmezi tek başına ya da tahin ile karıştırılarak tercih edilebilir. ‘’Aç karnına pekmez yenir mi?” sorusu pekmezle ilgili en merak edilen husustur. Aç karnına pekmez tüketilebilir.
Üzüm pekmezi, pastalarda, keklerde ve diğer tatlı tariflerinde tatlandırıcı olarak kullanılabilir. Üzüm pekmezi su, bitki çayları, süt ve yoğurt içine de ilave edilerek tüketilebilir. Üzümden gelen doğal şeker, rafine şeker tüketmeyi tercih etmeyenler için en iyi seçeneklerden biridir.
Üzüm Pekmezi Bebeklere Verilir mi?
Bebekler doğduktan sonraki ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenir. 6.ayını dolduran bebeklere ek gıda kapsamında pekmez önerilebilir. Bebeklerden yetişkinlere kadar her yaş grubundan insana katkı sağlayan üzüm pekmezi, doktora danışılarak tüketilebilir.
Üzüm Pekmezi Nasıl Yapılır?
Üzüm pekmezini hazırlamak için ihtiyaç duyulan birkaç malzeme: Üzüm, kevgir, süzgeç ve tencere. Üzümler temizlendikten sonra suyu posasından ayrıştırılır. Ezerek suyu çıkartılan üzümler tekrar süzgeçten geçirilerek posasından tamamen ayrılır. Üzüm suyu kaynatılmaya başlanır ve pekmez haline gelinceye dek karıştırılır. Pekmez kıvamını aldığında ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Doğal üzüm pekmezi hazırlarken şeker ilave etmemek gerekir. Üzümün doğal şekeri pekmez için yeterlidir.